BYD battery box – baterie vašich snů

Nanosun | Solar inverters | Solar panels

Fotovoltaika je stále dostupnější a představuje jeden ze spolehlivých způsobů, jak dosáhnout určité energetické soběstačnosti. Aby fotovoltaický systém naplno využil svůj potenciál, je vhodné jej doplnit bateriovým systémem. Ten redukuje přetoky do sítě a zásadně optimalizuje ekonomiku provozu fotovoltaického systému. Přečtěte si, co dokážou baterie BYD a jaké výhody přináší oproti jiným výrobcům.

Díky vhodně zvoleným akumulátorům a bateriím dokáže robustně navržený fotovoltaický systém v letních měsících pracovat v „backup režimu“ – obejdete se tedy bez jakýchkoliv dodávek energie z distribuční elektrické sítě. Baterie ale využijete i v případě, kdy o pořízení solárních panelů teprve ještě přemýšlíte.

Ve spojení s kompatibilním měničem (střídačem) vám zajistí nepřetržitou dodávku energie i během odstávek a výpadků distribuční sítě.  Ideální jsou v případě, kdy využíváte vícetarifní odběry – baterie můžete dobít na plnou kapacitu za nízký tarif a následně uloženou energii čerpat v době vysokého tarifu.

BYD aneb postav si svůj sen

Jedním z největších výrobců bezpečných lithiových baterií je společnost BYD („Build Your Dream“ – postav si svůj sen). BYD má za sebou více než 25 let úspěšného působení na globálním trhu. V současné době zaměstnává přes 220 000 zaměstnanců, a kromě automobilového průmyslu, železniční dopravy a elektroniky se zaměřuje na produkci bateriových systémů. Při jejich výrobě používá lithium-železo-fosfát (LFP), čímž zaručuje zvýšenou bezpečnost a stabilitu baterií.

Bateriový systém HVM a HVS

Řada BYD baterií HV naznačuje, že jde o výrobky vysokonapěťové (HV – High Voltage). Základní modul HVS nabízí jmenovité napětí 102 V a max. výstupní proud 25 A, zatímco modul HVM má poloviční jmenovité napětí (51 V), ale dvojnásobnou hodnotu max. výstupního proudu (až 50 A). Díky této variabilitě základních modulů snadno najdete kompatibilní měnič – výrobce garantuje kompatibilitu s měniči SMA, Goodwe, Sungrow, Fronius, Karo, Kostal a Solis.

Moduly jsou pro zvýšení napětí zapojené do série, a to od minimálně 200 V (2´ HVS moduly) až po nejvýše 5 modulů. HVM vyžaduje minimálně 3´ 50 V moduly (150 V) až po nejvýše 8 osazených modulů. Obě varianty baterií bohužel nemůžete používat souběžně. Bateriový systém vyžaduje monitorovací jednotku baterie (BMU) pro správu a ovládání jednotlivých modulů a komunikaci s kompatibilním měničem.

Klíčové vlastnosti HVS a HVM

Jak už jsme zmínili, baterie jsou lithium-železo-fosfátové (LFP) a neobsahují žádný kobalt. Toto unikátní chemické složení garantuje maximální bezpečnost, životnost a výkon. Další jedinečnou přednost BYD baterií představuje škálovatelnost systému, který umožňuje maximální flexibilitu. Jaké další klíčové vlastnosti stojí za zmínku?

  • vysoce výkonné nouzové zálohování
  • účinnost až 96,5 % díky vysokonapěťovému sériovému propojení,
  • dva odlišné základní moduly pro pokrytí celé řady velikostí systému,
  • záruka 10 let do 60 % zadržené kapacity a
  • stupeň krytí IP55 – vhodné i pro chráněné venkovní prostory.

Postřehy z praxe

Podle výsledků nezávislého recenzního webu Solarquotes se ve velkém srovnávacím testu baterií umístily baterie BYD (konkrétně model Battery Box Premium HVM 11.0) na skvělém 14. místě z celkových 67. Rozhodujícím parametrem byla cena za 1 kWh při jednom nabíjecím cyklu denně. Přitom platí, že nejlepší výsledek testu byl o pouhé dvě desetiny horší než výsledek Battery Box Premium HVM 11.0. Oproti tomu nejhorší výsledek testu překračoval hodnoty zmíněné BYD baterie téměř pětinásobně.

Baterie BYD jsou podle uživatelských recenzí relativně tiché. Vnitřní ventilátory se zapínají obvykle pouze během generování vyššího množství energie v solárních panelech.

K bateriím získáte i monitorovací systém Fronius. Snadno se používá a zobrazuje všechny potřebné informace (stav solárních panelů, využití baterie, napájení). K dispozici máte i další software, který lze snadno připojit přímo k měničům a zobrazit všechny systémové parametry v reálném čase.

Ozvěte se nám, rádi se s vámi dohodneme na vhodné konfiguraci BYD baterií přesně podle vašich potřeb.