Elektromobilita v Čechách – jak jednoduše dosáhnout úspor

nanosun | Solaranlagen | Solarmodule

Elektromobily, elektrická auta, automobily na elektrický pohon. Zelená budoucnost osobní dopravy, nebo jen další „eko-buzzword“? Vyplatí se pořízení elektromobilu – a pokud ano, za jakých podmínek? Přečtěte si, jak můžete s elektromobilem skutečně ušetřit.

O elektromobilech se mluví už poměrně dlouhou dobu. Do širšího povědomí veřejnosti vstoupila auta na elektrický pohon pravděpodobně kolem roku 2012, kdy americká automobilka Tesla začala distribuovat svůj slavný Tesla Model S. Jednalo se pravděpodobně o první elektromobil „pro masy“ – jeho majitelé společně překročili magickou hranici miliardy najetých mil (tj. cca 1,6 miliardy km) bez emisí. U nás ale mnoho Tesel na ulici nespatříte, a to ani po deseti letech. Proč?

Proč vývoj elektromobility v ČR zaostává za světem?

Pokud se rozhlédnete po nejčastějších automobilech brázdících české a moravské silnice a ulice, těch elektrických mezi nimi moc nebude. Ve skutečnosti jsou u nás elektromobily stále okrajovou raritou.

V roce 2021 se v České republice prodalo pouhých 2646 elektromobilů. To činilo 1,28 % z celkového množství nově registrovaných aut. Celosvětově za stejnou dobu činí odhad cca 10 % nově prodaných automobilů.

Toto porovnání vede k otázce: „Jsme my, Češi, opravdu až tak konzervativní?“ Než si odpovíme, je třeba se zamyslet nad okolnostmi, které předcházejí rozhodování o koupi auta. Jistě, elektromobilům patří budoucnost – už jen s ohledem na omezené množství zásob konvenčních fosilních paliv (zejména ropy). Ale co současnost?

Mezi jednoznačná pozitiva elektrických aut můžeme kromě jejich ekologického provozu zařadit některé technické a jízdní vlastnosti:

  • tichý chod,
  • dobrá účinnost motoru,
  • rychlá akcelerace,
  • Levnější servis a
  • snadné ovládání.

Zní to všechno skvěle, jenže elektromobily mají bohužel i několik „pih na kráse“, mezi které patří zejména:

  • vyšší pořizovací cena (cca 480 až 2700 tis. Kč),
  • malý dojezd (150-400 km, výjimečně až 600 km),
  • delší doba nabíjení a hořlavost baterie či
  • slabší infrastruktura nabíjecích stanic (patrně pomyslná Achillova pata české elektromobility).

Tato negativa mají pochopitelně také značnou rozhodovací váhu. A pak ještě při výběru přichází na řadu vlivy, kterými se jednotlivé země snaží rozvoj elektroaut ovlivnit:

  • restrikce, mezi které se v současné době řadí např. zákaz vjezdu aut se spalovacím motorem do některých lokalit a v budoucnosti i zákaz prodeje automobilů se spalovacím či vznětovým motorem (Evropská Unie plánuje zákaz prodeje „klasických aut“ po roce 2035, Norsko dokonce do konce roku 2025) a
  • pozitivní motivace, zejména dotace na pořízení elektroauta, dotace na jeho provoz, daňové odpisy apod., které nejvýznamněji ovlivňují budoucí kupujících v cizině.

Jak je to s dotacemi na elektromobily u nás?

Dotace na pořízení elektromobilu jsou v České republice dostupné pouze pro podnikatele. Vláda sice plánuje investice do rozvoje infrastruktury veřejných dobíjecích stanic, ale i to má svá úskalí. To je nejlépe vidět na několika případech zaznamenaných v loňském roce ve Spojených státech – na Den díkůvzdání se u veřejných dobíjecích stanic vytvořily mnohahodinové fronty. A téměř kuriozní situace nastala minulou zimu ve státě Texas, kdy mnohonásobně stouply ceny za elektřinu.

U nás se cena za 1 kWh na veřejné dobíjecí stanici pohybuje v současnosti od 6 do 10 Kč. K tomu se započítává i cena za celkovou dobu dobíjení baterie – obvykle 2 Kč za minutu. Je tedy nějaká možnost, jak výhodnost provozu zvýhodnit?

Wallbox – cesta ke komfortu i úsporám

EV nabíječky (domácí nabíjecí stanice) elektromobilů (někdy označované i jako „wallboxy“) představují ideální způsob, jak zvýšíte komfort osobní elektromobily a současně ušetříte. Na jejich pořízení můžete čerpat státní dotaci ve výši 30 000 Kč na jeden nabíjecí bod, maximálně potom 60 000 Kč za jeden rodinný dům.

S wallboxy už dobíjení baterií elektroaut vychází mnohem levněji a s jistotou dostupnosti (a v zásadě i s jistotou dojezdu vašeho vozu). V ideálním případě můžete využít dobíjení za nízký tarif (D27d). Tj. hlavně v noci (mezi 18:00 a 8:00), anebo pro majitele fotovoltaických střešních elektráren naopak během dne, kdy dochází v době malé spotřeby v domácnosti a současně maximální výroby elektřiny solárními panely k přetokům do veřejné distribuční sítě.

Pokud tedy spojíte solární panely a EV nabíječku vašeho elektromobilu, stanete se teoreticky po část roku energeticky soběstačnými, a především se můžete v ideálních případech dostat až na fantastikou provozní cenu kolem 50 haléřů za kilometr jízdy.

A co týče zmíněného uživatelského komfortu – s kvalitním wallboxem nabíjíte svůj elektromobil až 1J0´ rychleji než z běžné elektrické zásuvky. Žádné zdlouhavé čekání, konec zbytečným jízdám k nejbližší veřejné dobíjecí stanici. Nabíječku navíc můžete nainstalovat prakticky kamkoliv. Instalace bývá rychlá a jednoduchá.

Jaký wallbox zvolit?

Vsaďte na jistotu a zvolte wallbox od výrobce, který mu dal název – Wallbox. Jde o společnost, která se zabývá vývojem a výrobou nabíjecích zařízení. Díky vyvinutí nejmodernějších řešení nabíjení elektromobilů pro domácnosti, firmy a města nabízí tato firma efektivnější a udržitelnější způsoby využívání a sdílení energie.
Obraťte se na nás, rádi vám poradíme s výběrem vhodného 1f či 3f modelu.